KAJ JE TERMOGRAFIJA

Vsaka površina s površinsko temperaturo nad absolutno ničlo (-273°C) oddaja toplotno sevanje. Toplejša kot je površina, močnejše je sevanje. Ljudje to toplotno sevanje lahko sicer občutimo na koži (npr. topla peč), da pa bi to tudi lahko videli, pa potrebujemo posebno kamero.

Termografska kamera ni večja od navadne ročne kamere. Je zelo občutljiv merilni inštrument, ki meri infrardeče sevanje objekta in ga pretvarja v sliko. Na sliki postanejo temperaturne razlike vidne s pomočjo različnih barv. Ker je senzor kamere izjemno občutljiv, lahko slika prikaže tudi najmanjše temperaturne razlike. Termografska kamera ni rentgenska naprava. Meri lahko samo toploto na površini objekta. Vseeno pa lahko v večini primerov sklepamo kaj je pod površino, če poznamo sestavo merjene površine in v kamero vnesemo ustrezne parametre.

Če poznamo toplotno prehodnost objekta in sestavo stene, lahko na sliki hitro sklepamo, kaj se v steni skriva:

vlaga ima večjo toplotno prehodnost kot suhe površine v steni, zato se na sliki vlaga pogosto vidi kot toplo (rdeče), radiatorji pod okni oddajajo toploto skozi neizolirano fasado, vodovodne cevi imajo drugačno temperaturo od stene, tudi leseni konstrukcijski elementi, kovinske preklade in prostori brez izolacije se zaradi različne toplotne prehodnosti vidijo na sliki. Pogosto vidimo da se za obnovo oz. novogradnjo uporabijo najboljši gradbeni materiali, ki so energetsko zelo učinkoviti, njihova vgradnja pa je pomanjkljiva. Veliko potencialnega prihranka je lahko zaradi odkritje toplotnih mostov, slabo vgrajenih oken, konstrukcijskih napak, itd. Pri novogradnjah in prenovah je zato sama izvedba še kako pomembna. Termografija je idealna za odkrivanje napak in slabe izvedbe že med samo gradnjo. Prednost vmesnih pregledov med gradnjo je predvsem v tem da lahko napake med gradnjo hitro in sproti odpravimo. Kasnejše ukrepanje, ko je objekt že končan, je ponavadi nemogoče ali pa povezano z velikimi stroški.

TOPLOTNE IZGUBE HIŠE

Prikaz izgube toplote

Toplotna izguba hiše

Pregled vaše hiše s termografsko kamero je najcenejši, najhitrejši in najzanesljivejši način da ugotovite, kje so toplotne izgube hiše, kje izgubljate dragoceno energijo in s tem denar.

Izguba toplote, toplotni mostovi, pomanjkljiva oz. neobstoječa ali poškodovana izolacija, vdor vlage in nepopolna zrakotesnost so s termografsko kamero vidni takoj, brez kompliciranih meritev ali dragih gradbenih posegov.

Poglej primere o toplotni izgubi hiše in stanovanj

PREGLED NOVOGRADENJ

Meritev s termovizijsko kamero je najboljši način da preverite, ali je izvajalec pri novogradnji res upošteval vse standarde in zahteve in ali morda ni kje iskal bližnjic. Sploh pri montažni gradnji je to najboljši način da preverite, ali so vsi stiki elementov res pravilno izvedeni. Pri zidanih objektih se lahko npr. med gradnjo preveri, ali je objekt že dovolj suh.

PLESEN V STANOVANJU

Plesen v stanovanju je problem, s katerim se srečujejo stanovalci v starejših stavbah, kakor tudi v novogradnjah. Razlogov za nastajanje plesni v stanovanju je veliko. Najpogostejša sta toplotni mostovi in previsoka relativna vlažnost v stanovanju. Pregled s termografsko kamero identificira vse toplotne mostove v stanovanju in vam tako razkrije ne samo kje plesni, ampak pojasni zakaj plesni in identificira mesta, kjer bi se lahko plesen v prihodnosti še razvila. Na podlagi tega vam lahko svetujemo kako problem plesnenja rešiti trajno in ne samo kratkoročno (s čistili, premazi ipd.).
O toplotnem mostu govorimo, ko je na zunanjem obodu objekta na teh mestih slabša ali neobstoječa izolacija, ki omogoča, da mraz neovirano prehaja v objekt. Toplotni most je v veliki večini primerov posledica malomarnosti ali neznanja izvajalcev, oz. nepravilnih postopkov zidanja v prejšnjih desetletjih, ko tematika toplotnih izgub še ni bila aktualna. Najpogostejši toplotni mostovi so npr. neizolirani balkoni, skozi katere mraz neovirano prehaja po betonski plošči v stanovanje. Pogosto se z njimi srečamo tudi ob oknih in vratih. Vzrok je vedno slaba montaža oken. Več na to temo in kako se s termografijo odkrije slaba montaža oken, si lahko preberete tukaj. Pri starejših hišah, ki niso grajene po današnjih smernicah, predstavljajo vse stene in stropovi proti neogrevanem podstrešju toplotni most, saj je izolacija minimalna, pogosto pa je sploh ni. Velikokrat se srečamo s toplotnimi mostovi tudi pri strešnih oknih, prebojih dimnikov in slabo izvedenih sanacijah in dozidavah. Problematične so tudi velike hiše, kjer se npr. uporablja samo pritličje, zgornje etaže pa so nenaseljene. V tem primeru je toplotni most medetažna plošča, saj je neizolirana in toplota uhaja proti neogrevani gornji etaži.
Če je toplotni most osnova, zakaj nastaja plesen v stanovanju na določenih mestih, je povišana relativna vlažnost zraka sprožilec razvoja plesni. Optimalna relativna vlažnost v stanovanju znaša 40 – 60%, vse kar je nad 60% povišuje možnost za razvoj plesni. Razlogi, zakaj prihaja do povišane relativne vlažnost so:

Nezadostno prezračevanje – ob življenjskem slogu povprečne družine, nastane v stanovanju veliko vlage z dihanjem, znojenjem, kuhanjem, sušenjem perila,… To vlago je nujno potrebno spraviti ven iz stanovanja, zato je priporočljivo zračenje stanovanja več krat na dan po 2-4 minute. Samo tako lahko zagotovimo optimalne bivalne razmere in onemogočimo razvoj plesni. Še posebej velja to za kopalnice, ki so najbolj na udaru, kar se tiče razvoja plesni. Priporočljivo je zračenje po vsakem tuširanju. Kot alternativa odpiranju oken se najpogosteje uporabljajo prezračevalni sistemi, ki avtomatično skrbijo za optimalne bivalne razmere. Investicija v takšen sistem ni poceni, zagotavlja pa visok nivo bivanja in ugodnega počutja. Več o prezračevalnih sistemih in kako preprečujejo razvoj plesni v stanovanju si lahko preberete tukaj.

Okna – ne smemo pozabiti, da so okna pogost vzrok nastanka plesni. Zaradi dobrega tesnjenja ni »avtomatskega« prezračevanja. Pri tem ni pomembno ali so okna PVC, aluminijasta ali lesena. V nasrpotju s splošnim prepričanjem, da lesena okna dihajo, temu ni tako, saj je les prepariran z dodatki in se tako prepreči morebitno zvijanje lesa.

Fasada – hiše brez fasade imajo sicer velike probleme s toplotnimi izgubami, zato pa toliko manj problemov s povišano relativno vlažnostjo, saj te hiše dobesedno “dihajo” skozi stene. Ko na takšno hišo damo fasado, po možnosti stiropor, je to enako, kot da bi jo oblekli v PVC vrečko. Stiropor je difuzijsko zaprt material, kar pomeni da ne “diha”. Stanovalci, ki prej niso bili navajeni pogostega zračenja, morajo v tem primeru pogosteje zračiti prostore, saj vlaga več ne uhaja skozi stene. V nasprotju s stiroporjem je kamena volna difuzijsko odprt material, ki dopušča prehajanje vlage.

Termografija odkrije vse vzroke zakaj je plesen v stanovanju in vam s tem prihrani veliko denarja, saj boste točno vedeli kaj, oz. kje je vzrok in kako težavo za vedno odpraviti.

Poglej primere plesni v stanovanju

SLABA MONTAŽA OKEN

Primer toplotnih izgub zaradi slabe montaže oken

Slaba montaža oken

Pogosto se dogaja, da kupimo nova, kvalitetna okna, katera pa so mnogo krat površno vgrajena. Vzrok je hitenje pri montaži in varčevanje pri tesnilni masi. Običajno opazimo slabo montažo oken kot neprijeten občutek ob oknu v zimskem času, imamo občutek da “vleče”. Ta občutek večinoma ne vara in okna so res slabo vgrajena. Pregled s termografsko kamero vam bo razkril katera okna so slabo vgrajena in tako točno povedal kje izvesti sanacijo še preden se razvije plesen.

Termografija je odličen način kontrole kakovosti vgradnje takoj po montaži in vam lahko služi kot osnova za uveljavljanje garancije.

Poglej primere o slabi montaži oken

PUŠČANJE TALNEGA GRETJA IN CEVI

Verjetno vam je znan postopek odkrivanja mesta zamakanja talnega gretja in vodovodnih cevi? Razbijanje kopalnic, odstranitev talnih oblog v celem prostoru da najdemo mesto kjer pušča,… Vse to je zgodovina. Termografska kamera vam točno pokaže mesto zamakanja in vam na tak način prihrani ogromno denarja. Poseg je potreben samo na mestu napake!

Poglej primere puščanja talnega gretja

ZAMAKANJE RAVNE STREHE

https://toplotneizgube.si/uporaba-tSumite da vaša ravna streha pušča in ne veste kje? Vdor vode v ravno streho lahko povzroči veliko škodo na izolaciji in sami nosilni konstrukciji. Pregled s termografsko kamero takoj pokaže vlažna mesta in poškodovano izolacijo v strehi. Preventivni pregled vam lahko prihrani veliko stroškov.

Poglej primere puščanja ravne strehe

PUŠČANJE HLADILNE KOMORE

Pri hladilnih komorah se pogosto dogaja, da mraz prične uhajati skozi nepravilno izvedene spoje, ali poškodovano oz. uničeno izolacijo. Pregled s termografsko kamero ta mesta takoj prikaže in s tem omogoči stroškovno ugodno sanacijo.

 

Več o termografiji si lahko preberete na portalu MojMojster